Tot ce trebuie sa stii despre intepatura de capusa si Boala Lyme


In lunile mai-iulie sunt inregistrate cele mai multe cazuri de intepaturi de capusa. Riscul este crescut in zonele impadurite dar capusele pot fi aduse in casa si de animalele de companie care sunt expuse cand alearga prin iarba.

In general muscatura de capusa nu reprezinta un pericol insa unele sunt purtatoare de bacterii, virusuri care pot cauza boli precum boala Lyme (borelioza).

Muscatura de capusa este nedureroasa si trece de multe ori neobservata pana la aparitia primelor simptome. La locul intepaturii pot aparea roseata, umflatura care dispare in cateva zile.


Simptomele bolii Lyme

Intreaba medicul dermatolog aici

Pot aparea in interval de pana la 1 luna de la momentul intepaturii.

  • Eruptii cutanate - eritemul migrator apare pe diferite zone ale corpului;
  • Alte simptome precum: febra, frisoane, oboseala, dureri musculare si articulare dureri de cap sau inflamatia ganglionilor.

Netratata boala progreseaza si poate afecta articulatiile (artrite) si tulburari neurologice (meningita, slabiciune musculara, tulburari de memorie  si vorbire)

Diagnosticul se pune pe baza eruptiei cutanate si a testelor serologice.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice iar recuperarea este in general rapida si completa daca tratamentul este initiat in stadiile incipiente ale bolii.

Preventia

Metoda de prevenire a bolii Lyme si a intepaturilor de capuse:

  •        Evitarea zonelor cu iarba inalta si a padurilor;
  •       Acoperirea zonelor expuse cand mergeti la padure (bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, incaltaminte corespunzatoare);
  •        Folosirea unui spray repelent;
  •       Verificarea hainelor si a pielii dar si a animalelor de companie in special dupa ce ati petrecut timp la padure sau iarba verde;
  •       Protejarea animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar impotriva insectelor si capuselor.


DACA DESCOPERIM O CAPUSA PE PIELE.CE ESTE DE FACUT?

Daca totusi ati descoperit o capusa aceasta trebuie indepartata cu ajutorul unei pensete apucand-o usor fara sa o zdrobiti pana la detasarea completa. Zona trebuie dezinfectata cu o solutie antiseptica.

In cazul in care capusa a fost fixata mai mult timp de piele se recomanda profilaxia cu antibiotice.

Daca in decurs de 7-21 de zile apare o zona eritematoasa centrata la locul muscaturii trebuie sa va prezentati la medic.

CONSULTA MEDICUL DERMATOLOG ONLINE