A fost o perioada a exceselor alimentare pentru majoritatea dintre noi, de aceea este important sa stim ca tot ce consumam isi pune amprenta nu doar pe silueta cat si pe pielea noastra.

Acneea de exemplu poate fi agravata de consumul anumitor alimente (lactate au dulciuri). In alte situatii precum cancerul de piele sau imbatranirea cutanata dieta este foarte importanta ca si mijloc de preventie.

Tot mai multi pacienti ne cer sfatul cu privire la regimul alimentar atunci cand se confrunta cu o problema dermatologica. Pe langa urticarie (poate fi declansata de anumite alimente) sau dermatita herpetiforma (la baza careia sta intoleranta la gluten) iata ce alte afectiuni pot fi influentate de alimentatie:

ACNEEA

Mult timp s-a considerat ca evolutia acneei nu este legata de consumul anumitor alimente, insa studii recente au demonstrat ca dulciurile, painea alba, bauturile carbogazoase si produsele cu un indice glicemic crescut stimuleaza secretia de insulina si IGF-1( factor de crestere asemanator insulinei) care la randul lor cresc secretia de sebum si a sintezei de hormoni androgeni cu rol important in etipatogenia acneeei.

De asemenea laptele si produele lactate au efecte comedogene datorita hormonilor de crestere pe care le contin ducand la dezvoltarea si exacerbarea leziunilor acneice.

CANCER DE PIELE

Numeroase studii au demonstrat ca o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul dezvoltarii tumorilor cutanate dar si al altor forme de cancer (pulmonar, de colon sau esofagian); consumul alimentelor cu continut bogat in vitamina C, seleniu si ceaiul verde scad incidenta cancerului de piele chiar si la persoanele care se expun frecvent la soare.

IMBATRANIREA CUTANATA

Ridurile si pielea flasca apar in urma deteriorarii fibrelor de colagen si de elastina iar consumul de zahar este strans legat de semnele imbatranirii cutanate.

PSORIAZISUL

Consumul de alcool poate fi factor declansator in psoriazis. In studiile efectuate consumul de alcool a fost de 2 ori mai mare la pacientii cu psoriazis fata de grupul de control. De multe ori psoriazisul este asociat cu sindromul metabolic (obezitate, diabet si hipertensiune arteriala) de acceea se rocomanda o dieta echilibrata la persoanele cu aceasta afectiune.

Cateva dintre alimentele care ne pot ajuta sa avem o piele sanatoasa:

1.Fructele de padure, capsunile, prunele, nucile pecan: au un continut ridicat de antioxidanti, reduc stresul oxidativ si ne protejeaza impotriva radicalilor liberi care deterioreaza celulele si produc imbatranirea cutanata. Consumul acestor alimente ne ajuta sa ne mentinem aspectul tanar al pielii mai mult timp.

2.ardeiul gras rosu, morcovi, spanac, cartofi dulci: au un continut ridicat de vitamina A care este benefica in mentinerea sanatatii pielii si parului.

3. somon, migdale, ulei de maslinecontin acizi grasi esentiali care asigura integritatea membranelor celulare; omega 3 si omega 6 sunt beneficie nu doar in mentinerea elasticitatii pielii dar si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare si ajuta la scaderea nivelului trigliceridelor din sange.

4.ceaiul verde: acesta are proprietati antiinflamatorii, protejeaza si hraneste membrana celulara, previne aparitia cancerului de piele;

5.strugurii: contin resveratrol care protejeaza pielea de efectele nocive ale raditiilor, reduc inflamatia si stresul oxidativ;

6.painea integrala si cerealele: contin seleniu cu rol antioxidant si anticancerigen care ajuta in mentinerea integritatii pielii parului si unghiilor.

Sa nu uitam sa ne hidratam!

Apa si eliminarea sucurilor si a bauturilor carbogazoase: ajuta la mentinerea hidratarii pielii si la eliminarea toxinelor.

CE PUNEM IN FARFURIE ESTE CHIAR MAI IMPORTANT DECAT PRODUSELE PE CARE LE APLICAM PE PIELE!

Pentru sfaturi de specialitate consultati medicul dermatolog