Pe masura ce apar tot mai multe cazuri de infectie cu COVID-19 s-a demonstrat  ca sunt afectate mai multe organe alaturi de plamani,  printre care si pielea. Afectarea cutanata in infectia cu COVID-19 ar trebui considerata al 4-lea semn al bolii. Studiile recente au aratat ca eruptiile cutanate dar si “degetele specifice COVID”  reprezinta un  semn cheie in diagnosticarea infectiei si pot aparea in absenta altor simptome. Acestea apar in general  datorita raspunsului imun al corpului la procesul infectios sau pot avea implicare hormonala.

Cele mai frecvente sunt:

degetele COVID: pot fi afectate atat degetele de la maini cat si cele de la picioare care au o culoare rosu-violacee, sunt dureroase sau pruriginoase (cu mancarime). Se pot insoti de mici vezicule. Sunt asemanatoare leziunilor din degeraturi.

Conjunctivita: roseata ochilor, apare in stadiile mai avansate ale bolii.

Urticaria: reprezinta umflaturi rosii pe piele, pruriginoase  care apar si dispar in decurs de cateva minute pana la cateva ore.

 pe diferite zone ale corpului. Cele mai multe cazuri au fost raportate ca o reactie adversa la tratament.

Eruptie veziculara sau bule cu lichid: au fost observate in debutul bolii dar pot sa apara in orice moment al bolii. Apare de obicei pe maini. Eruptia poate sa dureze pana la 10 zile in special in formele moderat-severe.

Livedo reticularis: Retea vasculara rosu-violacee care apare pe coapse si picioare. Sunt afectate vasele mici ale pielii (capilare, arteriole, venule).

Vasculita: este o inflamatie a vaselor mici de sange din piele. Petele de culoare rosie, tipice apar pe picioare, glezne si se pot intinde pe coapse sau  abdomen.

Sindromul inflamator multisistemic(MIS-C):a fost descris la copii. Simptomele sunt asemanatoare bolii Kawasaki. Pe langa eruptia de la nivelul pielii copilul mai prezinta febra ridicata, diaree, senzatie de voma, dureri abdominale, dificultati in respiratie, stare de ameteala pana la confuzie, colorarea in violet a buzelor. Este o complicatie severa a COVID-19 si poate sa para pana la 3 luni dupa diagnostic. Este necesara prezentarea urgenta la medic!

Caderea parului(effluvium telogen): apare de obicei in formele mai severe ale infectiei in principal datorita stresului.

Care sunt cauzele acestor simptome?

De cele mai multe ori eruptiile nu sunt cauzate de virus in sine ci mai mult de reactia organismului la infectie. Studiile au demonstrat ca este implicata activarea sistemului imunitar denumit sistemul complementului care determina afectarea vaselor mici de sange de la nivelul pielii cum se poate vedea in “degetele COVID” sau in livedo reticularis.

Cum pot sa imi dau seama daca eruptia se datoreaza COVID-19?

Daca prezentati unul dintre simptomele descries  mai sus sau aveti o eruptie pe piele care va nelinisteste puteti sa apelati la serviciile de pe site-ul nostru si va vom raspunde in cel mai scurt timp!

Nu ignorati semnele care pot ascunde afectiuni mai grave inclusiv o infectie cu COVID-19!

Pentru tratament de specialitate CONSULTA MEDICUL ACUM!



 CONJUNCTIVITA

 LIVEDO RETICULARIS

 VASCULITA

 ERUPTIE VEZICULARA