Este o infectie bacteriana a pielii, superficiala, contagioasa care afecteaza in special copiii. Se caracterizeaza prin aparitia unor bule care se sparg si se acopera de cruste melicerice(de culoarea mierii).

Cauze
  • Este produsa de staphylococcus aureus, streptococcus pyogenes sau ambii germeni;
  • De obicei apare in locuri in care pielea este traumatizata din cauza altor afectiuni precum eczeme, arsuri, intepaturi sau dupa raceli sau alergii in urma carora pielea de la baza nasuluo este lezata;
  • Aparitia bolii este favorizata de umiditate, igiena precara;
  • Fiind o afectiune contagioasa se transmite usor si rapid prin contactul direct  cu zona afectata sau prin intermediul prosoapelor, lenjeriei sau jucariilor.

Simptome
Initial apar pete rosii care se acopera rapid de vezicule (cu lichid tulbure) care se sparg si raman cruste de culoarea mierii.
Leziunile sunt de forma rotunda sau ovalara, intre 1 si 3 cm si sunt localizate la nivelul fetei (in jurul nasului si gurii) dar se pot extinde si la nivelul membrelor (maini,picioare) sau trunchiului.
Exista si o forma mai rara - impetigo bulos care se caracterizeaza prin bule mari (peste 3 cm) localizate in regiunea scutecului, axila sau fata.
Rar se poate complica cu alte manifestari precum febra sau inflamarea ganglionilor.

Diagnostic
In faza initiala de vezicule poate mima varicela, dar in general diagnosticul se pune pe aspectul clinic fara a fi nevoie de alte investigatii.
In cazul rezistentei la tratament se poate preleva o proba pentru examenul bacteriologic.

Evolutie
Netratata poate sa persiste pana la 6 saptamani si se extinde; din fericire raspunsul la tratament este rapid si eficient.

Tratament
Daca nu exista complicatii tratamentul local este suficient. Se folosesc preparate cu antibiotic( ex acid fusidic sau gentamicina). In cazurile moderat-severe se poate recurge la antibioterapie sistemica.

Preventie
  • Folosirea sapunurilor antibacteriene;
  • Toaleta locala;
  • Evitarea folosirii in comun a jucariilor,prosoapelor sau hainelor .